Xenodoxia besøger: Skibet i Nikolaj Kunsthal

Xenodoxia besøger: Skibet

– en udstilling af Ekse Kath og Oh Land

Af: Rebekka Hellstrøm

Siden august måned og indtil sidste søndag d. 7. januar, kunne man opleve udstillingen, Skibet i Nikolaj Kunsthal i København. Skibet, som bestod af en stor installation af containere, er skabt af billedkunstner Ekse Kath og musiker Nanna Fabricius Øland også kendt som Oh Land. I denne artikel har vi reflekteret over, hvad denne type udstilling kan, og hvordan man måske kunne forestille sig lignende udstillinger i fremtiden. 

Skibet

En installation for alle...

… sanserne. Skibet benyttede sig af nogle spændende og lidt anderledes metoder til at skabe sanselighed. For eksempel var farven lyserød benyttet til at skabe stemning i den første del af Skibet. Her trådte man ind i et rum, der var malet lyserødt fra gulv til loft. På gulvet snoede et lyserødt plysset gulvtæppe sig, som skabte opmærksomhed og sanselighed omkring ens bevægelse rundt i rummet. En stærk vibration sammen med noget udfyldende musik som lod til at omslutte hele rummet satte hele kroppen i spil. På bagvæggen var der placeret nogle spejle, som legede med den besøgendes orienteringssans og gav fornemmelsen af, at containeren fortsatte uendeligt. Alt i alt var det altså en sanselig og meget omsluttende følelse at stå i det lyserøde rum.

Eske Kath og Oh Lands udstilling Skibet

En installation man kan...

… lege på. Det var helt tydeligt at Skibet skulle være inddragende og interaktivt, og for nogle gik dette budskab klart igennem. Rundt omkring i hallen løb børn grinene rundt og legede fangeleg eller klatrede på nogle store trekantede konstruktioner, der skulle simulere bølger. Faktisk var det slående, så åbenlys forskellen mellem børn og voksnes tilgang til udstillingsoplevelsen lod til at være. For eksempel hørte jeg en voksen kvinde hviske til en anden “må man godt røre ved dem?”, mens hun nikkede hen imod en lysende skulptur på Skibets anden sal. I præcis samme øjeblik kom to børn løbende op af trappen forbi mig, og tog fat en stor sammenrullet jernkæde, der lå på skibets dæk. De diskuterede kort, hvor tung de hver især synes den var, for derefter at smide den tilbage på gulvet og løbe videre ned af trapperne for at undersøge de store trekantede “bølger”.

Skibet Nikolaj Kunsthal

En inddragende installation i et lidt...

…kedeligt rum. Hos Xenodoxia interesserer vi os meget for de omgivelser kunsten præsenteres i. Vi eksperimenterer med et flerdimensionelt format, hvor selve rummet hvori kunsten præsenteres understøtter selve kunstens intention eller historie. En del af intentionen med Skibet var tydeligvis at skabe en omsluttende oplevelse for den besøgende. Dette lykkedes for så vidt også, så længe man var inde i selve containeren. Når man derimod trådte udenfor igen, var det lidt som om, at det store kirkelige rum med hvide vægge og et ellers minimalistisk design, modvirkede følelsen af at være i et andet univers. Dette lader til at være typisk for selv den mest inddragende installationskunst, og det synes vi, hos Xenodoxia, faktisk er lidt interessant. I fremtiden kunne man måske forstille sig, at en udstilling som Skibet bliver præsenteret i nogle rammer, der i højere grad afspejler den fortælling eller intention, der er med installationen. Hvorfor ikke inddrage hele rummet i en vibrerende, rungende og lyserød fornemmelse af at befinde sig på et skib, der svæver afsted på det åbne hav? 

Vi er i hvert fald overbeviste om, at man gennem en inddragelse af det omgivne rum, og en øget aktivering af sanserne i oplevelsen af kunsten, kan gøre drømme til virkelighed, transportere til magiske steder og udfordre den måde vi tænker, oplever og sanser på. Vi voksne kan i hvert fald nok lære meget af børnenes tilgang til kunstudstillinger som Skibet.

Sidste dag for at opleve Skibet var som sagt d. 7. januar, men heldigvis byder programmet hos Nikolaj Kunsthal på nogle lovende udstillinger. For eksempel udstillingen “Law Shifters” som åbnede i går. På udstillingen kan du prøve kunstneren Stine Marie Jacobsens lovmaskine der omdanner ideer til lovforslag. Du kan læse mere om udstillingen på Nikolaj Kunsthals hjemmeside her

Læs mere om, hvad vi laver hos Xenodoxia

Besøg vores hjemmeside

Gå til Xenodoxia.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *